sreda, 9. marec 2011

Pohodniški turizem na slovenskem


Pohodništvo je ena izmed najbolj zdravilnih oblik rekreacije. Kuri kalorije, uravnava krvni tlak, odganja stres in ima še sto drugih ugodnih vplivov na telo. Zaradi tega je odlično zdravljenje za celo vrsto sodobnih civilizacijskih bolezni, ki so med drugim v zahodnem svetu, žal, v porastu. Obstaja pa velika verjetnost, da jih bo med tistimi obolelimi, ki se bodo odločali za bolj zdrav način življenja, veliko takih, ki se bodo, ali so se že, začeli ukvarjati s pohodništvom.
Slovenija ima naravnost idealne pogoje za gojenje te oblike rekracije. Veliko gozdov, raznolike in slikovite pokrajine, označene poti, evropske pešpoti, pohodniška in planinska društva in združenja, prenočitvene zmogljivosti za pohodnike, razvito kulturo pohodništva...
Iz vidika turizma je to za Slovenijo velika priložnost. Zelo tudi sovprada z ekološkim in trajnostnim turizmom, za kakršnega naj bi se po novem vedno bolj odločali. Načinov za promocijo pohodniškega turizma je veliko, ideja, ki se mi pa je porodila ob pisanju tega članka in reč, ki jo v hotelih tule na Obali nekoliko pogrešam je, da bi lahko bili organizirani pohodi po slikovitih poteh v okolici del dodatne ponudbe vsakega nekoliko večjega hotela.

Ni komentarjev: