sobota, 12. marec 2011

Parenzana, pot zdravja in prijateljstva

Parenzana, pot zdravja in prijateljstva, je krasen primer dodatne turistične ponudbe, ki je okoljsko in družbeno vzdržno naravnana. Parenzana je rekreacijska steza, ki je rezultat mednarodnega projekta in sodelovanja med Italijo, Slovenijo in Hrvaško. Gre od Trsta do Poreča, po poti železniške proge, ki je tod nekoč potekala in po kateri današnja rekreacijska steza tudi nosi ime. Okoljsko je vzdržna zato, ker je velik del poti za motorizirana vozila zaprt, družbeno pa zato, ker občinam, kjer poteka, ne predstavlja velikega stroška, ker nudi priložnost za sproščeno druženje in ker med sabo na prijeten način povezuje tri narode, ki so bili in so še vedno med sabo pogosto bolj ali manj sprti. Kot taka na tem območju predstavlja možnost za boljše sožitje v bodočnosti.
Z vidika turizma je Parenzana odlična dodatna ponudba za goste, ki se nahajajo v tem delu Istre. Omogoča namreč brezskrbno sprehajanje, pohodništvo, tek, rolanje, kolesarjenje in še kaj... Poteka večinoma po slikoviti pokrajini, ponekod ob morju, ob solinah, skozi tunele, drugod v bližini zanimivih istrskih vasi in starih mestnih jeder. Poleg rekreacije omogoča tako tudi spoznavanje podeželja, kmetijstva, narave in pestre lokalne zgodovine. Na Parenzani srečamo tako domačine kot turiste različnih narodnosti, ki pa jih vse združuje rekreacija in trud za zdrav način življenja.
Če se torej nahajate v krajih kjer poteka ali če poznate koga, ki se tja odpravlja, je kak poldnevni izlet po poti zdravja in prijateljstva nadvse priporočan.

Lep pozdrav, Demc

Ni komentarjev: