ponedeljek, 14. februar 2011

Tiskovna konferenca STO Italija v Milanu

Od 17. do 20. februarja 2011 poteka mednarodni turistični sejem BIT Milano. Kak teden pred začetkom sejma je imela STO Italija tiskovno konferenco v Milanu. Na tej tiskovni konferenci je direktor STO Italija, Gorazd Skrt, predstavil nekaj podatkov, ki se mi zdijo zanimivi in ki bi utegnili biti zanimivi tudi bralcem tega bloga:
    • italijanski trg je za Slovenijo na prvem mestu med emitivnimi trgi, Zanimanje za Slovenijo v Italiji narašča. Najbolj obiskano področje je Slovenska Istra, sledijo ji terme, na tretjem mestu so gore in jezera,
    • spletno stran slovenia.info v letu obišče več kot 500.000 italijanskih obiskovalcev,
    • glede na vprašalnike naj bi Italjiani Slovenijo na splošno ocenjevali z „odlično“ in „zelo dobro“,
    • leto 2011 naj bi Slovenijo uvrstilo na mednarodni trg kot v ekološki in trajnostni turizem naravnano državo.
Pa še moji komentarji na to: dejstvo, da je Italija najpomembnejši emitivni trg za Slovenijo je krasno dejstvo za tiste izmed nas, ki smo odrasli na Obali in govorimo tekoče italijansko. V tem imamo veliko konkurenčno prednost pred ostalimi Slovenci. Za odnose med Slovenci in Italijani bi bilo potem najlepše, če bi oboji znali pomesti pod svojim pragom v zvezi z dogodki, ki so se zgodili pred, med in po drugi svetovni vojni. A verjetnost, da bi se to zgodilo v kratkem, je zelo, zelo majhna. Sam rečem, da sem rojen toliko po vojni, da nimam veze z raznimi -izmi, ki so se takrat dogajali.

Slovenia.info izgleda res krasna stran. Upam le, da ni stala dosti, dosti preveč. Če ni, je v redu.

In pa odločitev Direktorata za turizem, da naj bi se Slovenija usmerjala v ekološki in trajnostni turizem? Tega ne morem kot veselo pozdraviti. Upajmo, da bodo besedam sledila tudi dejanja. Predvsem taka, da bodo zasebna podjetja v turizmu motivirala, da bodo tudi ta začela vlagati v ekološki in trajnostni turizem. Ker naravni pogoji za to so v Sloveniji idealni.

Tako, pa dobro delo...



Ni komentarjev: